😍ZĽAVA 25% na najpredávanejšie medy DO 4. 5.😍

Ananás osladí a ozdraví váš život. Vysvetlím, ako

Je to chocholaté, je to broméliovité a je to strašne dobré. Hádajte, čo to je, môžete trikrát! Áno, ide o ananás, obľúbené tropické ovocie zbierané z ananasovníka chocholatého. Túto sladkú pochúťku pridávame aj do nášho ochuteného medu, pozrime sa na ňu teda bližšie a ja vám poviem, ako prospieva vášmu zdraviu.

Ananás v mede

Je sobota 4. novembra 1493. Výprava Kryštofa Kolumba práve priplávala na karibský ostrov Guadeloupe a domorodci ho okrem iného ponúkajú neznámým, lahodným ovocím zlatisto žltej farby. Nazývajú ho „anana“ a Španieli hneď niekoľko rastlín vezú na starý kontinent. Pokusy s pestovaním v pohároch a vývoz ananásu do ostatných častí sveta môže začať.

Viete, kde rastie ananás?

Ananasovník (čeľaď broméliovité) sa v nasledujúcich storočiach postupne dostáva do všetkých tropických a subtropických oblastí. Zaujímavosťou je, že ani moderné výskumy neodhalili presnú lokalitu jeho pôvodu. Predpokladá sa však, že ako prví ho pestovali Indiáni niekde na pomedzí dnešnej severnej Brazílie, Kolumbie a Venezuely.

Asi vás tiež prekvapím skutočnosťou, že prvá väčšia plantáž na havajskom ostrove Oahu vznikla až v roku 1885. Práve tam totiž vyšľachtili sladučkú odrodu Del Monte, ktorá v súčasnosti dominuje svetovému predaju, a Havajské ostrovy navyše robia zo Spojených štátov jedného z najvýznamnejších pestovateľov ananásu na svete. K dôležitým vývozcom patria predovšetkým Filipíny, Thajsko a Brazília, ale aj Čína, Indonézia, India, Keňa, Nigéria a stredoamerické štáty na čele s Kostarikou.

Ako ananás pomáha nášmu zdraviu?

Dôvody dlhodobej obľuby ananásu sú dva: vynikajúca chuť a pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Zásluhu na tom má celá kopa užitočných látok:

  • minerály (draslík, fosfor, vápnik a železo),
  • vláknina (1,2 %) a bielkoviny (0,3 %),
  • spústa vitamínov (A, B2, B3, C),
  • cukry (10 %) a tuky (0,1 %).

Zvyšok, až 85 %, tvorí voda – zdroj preslávenej šťavnatosti ananásu.

Ananás v mede

Vďaka tomu je ananás doslova predurčený na použitie pri redukčných diétach, nadmernej fyzickej záťaži a rekonvalescencii po športe. Podľa množstva štúdií funguje ako skvelá prevencia žalúdočných vredov, problémov s brušnou slinivkou a dokáže rozpustiť krvné zrazeniny a prechádza srdcovým ochoreniam (trombóze a infarktu). A hovorí sa dokonca, že spomaľuje starnutie.

Ananás sa samozrejme dá tiež použiť pri akútnych problémoch:

  • regeneruje tkanivo,
  • zmierňuje opuchy a zápaly,
  • znižuje teploty a vysoký krvný tlak,
  • zmierňuje následky slnečného úžehu,
  • priaznivo pôsobí na pigmentové (tzv. starecké) škvrny,
  • pôsobí pri artritíde, arterioskleróze či zápaloch močových ciest.

Vzhľadom na obsah enzýmu bromelaínu, ktorý odbúrava bielkoviny a napomáha tráveniu, nachádza uplatnenie pri poruchách trávenia (vrátane hnačky).

Maškrtenie ananásu – ktoré recepty vyskúšať?

To všetko je viac než dobrý dôvod, prečo si ananás dopriať častejšie než len na Vianoce. Spôsobov, ako na to, je snáď nekonečne mnoho – tými najjednoduchšími sú ovocný šalát s ananásom, zmrzlinový pohár s ananásom či grilovaný ananás. Alebo proste stačí otvoriť pohárik nášho ananásového medu.

Najslávnejším receptom na využitie ananásu je nepochybne kokteil Piña Colada – a nemusíte ho piť zrovna len v Karibiku. Za vyskúšanie rozhodne stojí aj sladkokyslé kura s ananásom a ryžou, bravčová panenka s marinádou, ananásová bublanina či kuracie špízy s ananásom. Prajeme dobrú, zdravú, ananásovou chuť!