Dračie ovocie nie je len pre drakov. Má lahodnú chuť a je plné vitamínov
Kde sa vzalo dračie ovocie (dragon fruit)? V očiach množstva odborníkov tropická superpotravina, ale vy sa možno pýtate, či nejde o obľúbenú stravu mocných drakov zo seriálu Hra o tróny. Súčasný názov populárnej pochúťky má pôvod vo východnej Ázii. Tam bobuliam s „dračími“ šupinami hovoria ohnivý drak (v Číne) alebo zelený drak (vo Vietname). Teraz si však prečítajte, ako je to naozaj.
Pitaya nie je Pattaya
Pitaya naozaj nie je Pattaya. Pitayu totiž konzumujete, zatiaľ čo do Pattaye chodíte za konzumným štýlom dovolenky. Pitaya je výraz pre exotické ovocie pitahaya. Pattaya je thajské pobrežné mesto. A my do nášho medu určite kúsky turistického letoviska nepridávame.
- Súvisiace čítanie: recepty s využitím ochuteného medu.
Poďte sa s nami pobaviť o pitayi. Táto dobrôtka si totiž rozhodne zaslúži vašu pozornosť. Preto ju nakoniec pridávame do medu.
Presne a správne sa pitaya nazýva pitahaya – toto slovko indiánského jazyka kmeňa Taino z Veľkých Antil znamená šupinaté ovocie. Radí sa do rodu Hylocereus z čeľade kaktusovitých a dračie ovocie sú práve jej plody.
Dračie ovocie v skutočnosti pochádza z pralesov Strednej Ameriky. Okrem tohto kút sveta sa pestuje hlavne práve v Ázii (Filipíny, Indonézia, Kambodža, Malajzia, Thajsko), ale tiež na Havaji, v severnej Austrálii či dokonca v subtropickom pásme (Izrael, Kanáre, Cyprus).
Kráľovná noci
Pitaya má krásne, veľké kvety. Pýšia sa výraznou bielou či žltou farbou a kvitnú len po západe slnka – jej priezvisko „kráľovná noci“ je skutočne oprávnené. Do obchodu sa dostávajú plody s hmotnosťou okolo 500 g – vypestované však boli aj trikrát ťažšie kúsky!
Vyberať môžete z troch základných farebných variant pitaye: žlté s bielou dužinou, fialové s červenou dužinou a ružové s bielou dužinou, občas so zelenkastými končekmi šupín. Sladká chuť šťavnatej dužiny evokuje zmes egrešov, kiwi a melóna. Jedlé sú i drobné, čierne semienka vo vnútri.
Zloženie a účinky dračieho ovocia
Dračie ovocie obsahuje spústu dôležitých a pre ľudské telo významných látok. Okrem výrazného množstva vody (asi 90 %) v ňom nájdete:
- vitamíny (B1, B2 a B3, C, E a riboflavín),
- minerály (fosfor, železo a vápnik),
- fotosyntetické farbivá (karotén),
- antioxidanty (betacyanín),
- fenolové zlúčeniny,
- vlákninu.
Zdravotné účinky dračieho ovocia sú skutočne rozmanité. Posilňuje imunitný systém a ďalej:
- slúži ako prevencia rakoviny, dny a srdcových ochorení,
- pomáha pri chudnutí a naberaní svalovej hmoty,
- zlepšuje trávenie a pôsobí ako ochrana pred zápchou
- stimuluje regeneráciu buniek a urýchľuje hojenie,
- zlepšuje zdravie pokožky a funkciu štítnej žľazy,
- chráni telo pred baktériami a plesňami,
- znižuje hladinu cholesterolu.
Nebojte sa dračieho ovocia a doprajte si toľko, koľko sa do vás zmestí. Samostatne sa konzumuje podobne ako kiwi – plod rozkrojíte na dve polovičky a dužninu vyjedáte lyžičkou. Na zvýraznenie chute môžete pokvapkať limetkovou šťavou. Hodí sa do ovocných šalátov a zmrzlinových pohárov, na palacinku, puding či iný dezert. Môžete ho zamiešať do jogurtu, koktailu, v exotickej limonáde či v smoothie.
Alebo namiesto dračieho ovocia kúpeného v obchode použite ako plnohodnotnú náhradu náš med s dračím ovocím. Teraz, keď už sa ho nebojíte, osladíte si a ozdravíte s dračím ovocím život!