😍ZĽAVA 25% na najpredávanejšie medy DO 4. 5.😍

Mazanec

Recept na pravý veľkonočný mazanec. Šibi-ryby mastné ryby daj mazanec, budú hody. Tak sa na to spoločne pozrime.

Veľkonočný mazanec

Recept na mazanec

Na 1 mazanec potrebujeme:

  • 230 g hladkej múky,
  • 100 g polohrubej múky,
  • 20 g droždia (cca polovica kocky),
  • 115 ml vlažného mlieka,
  • 70 g cukru,
  • 70 g zmäknutého masla,
  • 5 g nastrúhanej citrónovej kôry z 1 citróna (prípadne pol lyžičky citrónového extraktu),
  • 4 g soli,
  • 35 g hrozienok,
  • 35 g nasekaných lúpaných mandlí,
  • hrsť mandľových lupienkov,
  • 1 vajíčko,
  • 1 rozšľahané vajíčko,
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu.

Postup prípravy mazanca

Nejaký čas nám to zaberie, ale bude to stáť za to! Začíname prípravou kvásku zmiešaním hladkej a polohrubej múky v mise. V zmesi utvoríme jamku, zalejeme ho 2/3 pripraveného mlieka a rozdrobíme droždie. Hnetieme za stáleho vmiešavania múky, ktorú po troškách prisypávame zo strán. Hneď ako vznikne cestíčko lievancovej konzistencie, posypeme povrch jemnou vrstvou hladkej múky a na teplom mieste necháme cca 30 minút vzísť.

Potom do hmoty vmiešame cukor, maslo, soľ, vajíčko, kôru, citrón a vanilku, dolejeme zvyšok mlieka a vypracujeme cesto. Ruky to pocítia, ale cesto bude jedna radosť. Ešte vmiešame hrozienka a mandle. Pol hodiny ho necháme odpočívať na doske, ideálne drevenej. Pri tvarovaní do bochníka nezabudneme na poriadne utiahnutie, aby cesto pri kysnutí držalo tvar. Položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie a aspoň jednu hodinu necháme na teplom mieste kysnúť. Ak sa pri ľahkom stlačení prstom vracia cesto veľmi pomaly späť, je to dobré.

A ideme do finále. Vykysnutý mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a hore prerežeme do kríža hlbším rezom, aby sa neroztrhol. Pečieme dozlatista v rúre predhriatej na 160 °C zhruba 40 až 50 minút. Nakrájaný mazanec pojedáme len tak, s maslom či natretý na sladko. Ideálne poslúži tekutý medochutený med či agátový med s orechami.