Jalapeño v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Med s jalapeñem vás vezme za hranice medu
Sombrero zatlačíte do čela a jalapeño s medom vložte do úst. O ty peño! Toto páli. Hotový Popocatepetl:
- vonia exotikou (jalapeño je pomenované podľa metropole mexického štátu Veracruz),
- zvádza peknou farbičkou (a obalom a pohárikom),
- dáva telu užitočné látky (prispieva k zdraviu)
- chutí skvele (to tým medom).
Paprička jalapeño, to je eño ñuño mňamka, ktorá vás vezme za hranice medu. Tak šup s tým do košíka!
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Hoďte sa do gala, jalapeño prichádza.
„V ústach peklo, ký to ďas,
jalapeño nie je špás.
S medom sme ho zamiešali,
tak božsky čertovsky páli!“
To sa vaše ústa dojali, jalapeño s medom pálí a chutí naozaj ohnivo.
Ako sme objavili medové jalapeño?
Pálivé máme radi. Niet divu, zahoreli sme láskou k sebe, ale aj k diabolsky silným papričkám. To by v tom nebolo čertovo kopýtko, aby sme ich nevyskúšali aj v našom domácom mede. Šup tam s jalapeños, nech to poriadne páli! Výsledná chuť? Oheň. Medíček. Raj.
- Zaujímavosť z nášho blogu: Ako veľmi páli najsilnejšia paprička na svete?
Zloženie a konzistencia jalapeña v mede
Zloženie nášho medu s jalapeñom je prírodné, a preto tak jednoduché: len za studena pastovaný med a mletá paprička jalapeño. Nie je tekutý ako bežný kvetový alebo lesný medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje habanero a podobá sa skôr pastovanému medu. Neobsahuje totiž žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy či iné riediace šťavy. Ľahko ho natriete na bežné pečivo s výnimkou veľmi jemného pečiva jako napr. neopečený toustový chlieb či croissant.
- Náš tip: Nechajte jalapeño s medom pri izbovej teplote. Jeho konzistencia sa po pár hodinách (v závislosti od objemu) zlepší a med zmäkne. Je to malá daň za to, že zloženie je jednoducho 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý sme dali do ľahko roztierateľnej podoby. Pomalým miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohol úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb - nič viac. Žiadne zahrievanie, pretože to by spôsobilo zníženie kvality medu.
Pozor! Pastovaný med je možné stekutiť. Ale robte to opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa stekutený kvetový pastovaný med stane medom kvetovým nepastovaným, teda čírym medom. Taký med potom skryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Jalapeño – popis a zaujímavosti
Jalapeño (vyslovujte „chalapeňo“) je kultúrna forma papriky siatej (latinsky Capsicum annum). Ide o 5 až 8 centimetrov veľké plody exotickej papriky zo Strednej Ameriky, predovšetkým Mexika.
- Je to superpotravina a podľa mnohých výskumov pomáha v boji s množstvom zdravotných problémov.
- Jeho pálivosť sa meria na tzv. Scovilleovej stupnici (SHU).
- Dnes rastie v trópoch a subtrópoch celého sve
- Ďalšie zaujímavosti nájdete na našom blogu.
Výroba ochuteného medu s jalapeñom
Medové jalapeñov yrábame na našej včelárskej farme na okraji Vysočiny. Celý výrobný proces je vlastne jednoduchý: tradičné postupy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. To znamená stará dobrá ručná práca, náš domáci med a žiadna chémia ani všelijaké náhrady.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa kvôli ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok človeka priamo ohrozuje – pridajte sa preto k našej snahe pomáhať včelám. Tu si prečítate, ako na to.
A ako máme medovú nátierku s jalapeñom najradšej?
Máte chuť na jalapeño? V kombinácii s medom ho využijete častejšie, než by ste čakali. Môžete ho natrieť na pečivo či pridať do pokrmov. Hodí sa do dezertov (palacinky, perníčky, lievance). Môžete ho zamiešať do jogurtu, koktejlu, do smoothie alebo si ho dopriať len tak pre radosť ako maškrtu ! na záver.
Podrobnosti o jalapeñe v mede
Výživové údaje na 100 g | |
Energia | 1 353 / 323 kcal |
Tuky | 0 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 79 g |
Z toho cukry | 78 g |
Bielkoviny | 0,3 g |
Soľ | 0 g |
Obsahuje: kvetový med (97 %), mleté papričky jalapeño (3 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Dodatočné parametre
Kategória: | Ochutnajte ochutený med. Je to neuveriteľná dobrota |
---|---|
EAN: | Zvoľte variant |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Včelařství Domovina
Rodinná farma Aleny a Josefa Kölblových Včelařství Domovina pôsobí na Vysočine od roku 2016. Nebudeme vám ťahať medové motúzy popod nos, pretože:
🐝 včely sú pre nás na prvom mieste, takže žiadna chémia,
🍯 máme vlastné včelstvá, a to znamená poctivý domáci med,
🌺 vyrábame z kvalitných surovín, zloženie je skrátka 100% prírodné,
💚 v našej výrobe dodržiavame poctivé, jednoduché a tradičné postupy,
🧑🌾 zapájame aj zákazníkov, môžu napríklad vysiať lúku pre včely z našich semienok,
😋 výsledkom sú vynikajúce pochúťky z medu (medy kvetové i ochutené, orechy v mede atď.).
👍 Všetky dobrôtky, tipy, rady, inšpirácie, recepty a akcie nájdete na https://www.vcelarstvi-domovina.sk.