Ríbezľový sorbet bohatý na med
Máte na záhrade ríbezle a premýšľate, čo s nimi? V týchto sparných dňoch vás zaručene osvieži ríbezľový sorbet s medom. Hotový je doslova za pár minút, tak ho vyskúšajte.
Recept na ríbezľový sorbet bohatý na med
Na ríbezľový sorbet potrebujeme:
- 500 g červených ríbezlí,
- 200-300 g kvetového medu,
- šťava z citróna (nemusí byť).
Postup prípravy ríbezľového sorbetu
Do mixéra nasypeme bobuľky ríbezlí a pridáme kvetový med a šťavu z polovice citróna. Koľko medu dáme, záleží na našej chuti. My máme radšej sladšiu zmrzlinu, použila som teda približne 300 g medu. Ak namiesto klasického bieleho cukru použijeme med, pochutnáme si na zdravšej zmrzke a navyše sa vyhneme príprave takzvaného cukrového rozvaru (robí sa rozpustením cukru vo vriacej vode).
Zmes ovocia a medu poriadne rozmixujeme. Keď je zmes hladká, základ sorbetu je hotový. Do zmesi môžeme pridať aj trochu smotany, obyčajného či rastlinného mlieka – ale pozor, to už túto dobrotu nenazývame sorbetom, ale šerbetom. Tak aj tak to ale bude pochúťka, verte mi.
Rozmixovanú zmes nalejeme do väčšej plastovej misky a dáme zamraziť. Je dobré každú pol hodinu sorbet premiešať. Narušíme tak vznikajúce ľadové kryštály a sorbet bude krásne jemný. Mrazenie trvá celkom asi 4 hodiny. Priznám sa vám, keď som sorbet robila doma naposledy, nepremiešala som ho ani raz. Akonáhle bol sorbet hotový, nechala som ho chvíľu povoliť a potom som ho rozmixovala tyčovým mixérom. A aký bol? Úžasne jemný a len sa po ňom zaprášilo.
TIP: Sorbet môžeme pripraviť z akéhokoľvek ovocia, ktoré práve máme na záhrade. Za vyskúšanie stojí aj viac druhov ovocia naraz.
Dobrú chuť praje Alena.