Habanero v mede
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Med s habanerom vás vezme za hranice medu
Názov mu dala HAvana, BAcha, páli NEskutočne, ale s medom chutí skvele. ROzhodne vyskúšajte! V mede habanero ostré tak, že odpáli ti z hlavy sombrero:
- vonia exotikou (habanero dostalo pomenovanie podľa kubánskeho hlavného mesta),
- zvádza peknou farbičkou (a obalom a pohárikom),
- dáva telu užitočné látky (prispieva k zdraviu)
- chutí vynikajúco (to tým medom).
Ha! Habanero! V mede habanero. Nerozumiete? Fakt ostrá šupa do nosa, ktorá s vami poriadne zamáva a vezme vás za hranice medu. Tak šup s tým do košíka!
Ahoj, tu Alena a Josef, vaši včelári
Pohár medu s habanerom rozpáli ťa v tele celom.
„Plamene po prvom súste,
habanero s medom skúste.
Stvorili sme pálivý med,
čertovsky vám zachutí hneď!“
To sa vaše ústa dojali, habanero s medem páli a chutí skutočne ako ďas.
Ako sme objavili medové habanero?
Pálivé máme radi. Niet divu, zahoreli sme láskou k sebe, ale aj k diabolsky silným papričkám. To by v tom nebolo čertovo kopýtko, aby sme ich nevyskúšali tiež v našom domácom mede. Šup tam s habanerom, nech to poriadne páli! Výsledná chuť? Oheň. Medíček. Raj.
- Zaujímavosť z nášho blogu: Ako veľmi páli najsilnejšia paprička na svete?
Zloženie a konzistencia habanera v mede
Zloženie nášho medu s habanerom je prírodné, a preto tak jednoduché: len za studena pastovaný med a mletá paprička habanero. Nie je tekutý ako bežný kvetový alebo lesný medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje habanero a podobá sa skôr pastovanému medu. Neobsahuje totiž žiadne pridané stabilizátory, cukrové sirupy či iné riediace šťavy. Ľahko ho natriete na bežné pečivo s výnimkou veľmi jemného pečiva jako napr. neopečený toustový chlieb či croissant.
- Náš tip: Nechajte habanero s medom pri izbovej teplote. Jeho konzistencia sa po pár hodinách (v závislosti od objemu) zlepší a med zmäkne. Je to malá daň za to, že zloženie je jednoducho 100% prírodné :-)
Čo je to pastovaný med?
Je to kvetový med, ktorý sme dali do ľahko roztierateľnej podoby. Pomalým miešaním ho zbavíme prirodzenej kryštalizácie, aby nemohol úplne stuhnúť. Len mechanický pohyb - nič viac. Žiadne zahrievanie, pretože to by spôsobilo zníženie kvality medu.
Pozor! Pastovaný med je možné stekutiť. Ale robte to opatrne, do teploty 50 °C. Pri vyššej teplote sa stekutený kvetový pastovaný med stane medom kvetovým nepastovaným, teda čírym medom. Taký med potom skryštalizuje do absolútneho stuhnutia.
Habanero – popis a zaujímavosti
Habanero je odroda papriky čínskej (latinsky Capsicum chinense Jacquin). Ide o jednu z najpálivejších paprík sveta a bola z nej vyšľachtená legendárna superpálivá paprička Carolina Reaper.
- Je to superpotravina a podľa mnohých výskumov pomáha v boji s množstvom zdravotných problémov.
- Jeho pálivosť sa meria na tzv. Scovilleovej stupnici (SHU).
- Dnes rastie v trópoch a subtrópoch celého sve
- Ďalšie zaujímavosti nájdete na našom blogu.
Výroba ochuteného medu s habanerom
Medové hanabero vyrábame na našej včelárskej farme na okraji Vysočiny. Celý výrobný proces je vlastne jednoduchý: tradičné postupy, kvalitné suroviny a poctivé remeslo. To znamená stará dobrá ručná práca, náš domáci med a žiadna chémia ani všelijaké náhrady.
- Vedeli ste, že včela medonosná sa kvôli ľudskej činnosti stala ohrozeným druhom? Jej úbytok človeka priamo ohrozuje – pridajte sa preto k našej snahe pomáhať včelám. Tu si prečítate, ako na to.
A ako máme medovú nátierku s habanerom najradšej?
Habanero je pochúťka pre milovníkov niečoho fakt ostrého. V kombinácii s medom ho využijete častejšie, než by ste čakali. Môžete ho natrieť na pečivo či pridať do pokrmov. Hodí sa do dezertov (palacinky, perníčky, lievance). Môžete ho zamiešať do jogurtu, koktejlu, do smoothie alebo si ho dopriať len tak pre radosť ako maškrtu ! na záver.
Podrobnosti o habanere v mede
Výživové údaje na 100 g | |
Energia | 1 395 / 333 kcal |
Tuky | 0,5 g |
Z toho nasýtené kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 80 g |
Z toho cukry | 78 g |
Bielkoviny | 0,7 g |
Soľ | 0 g |
Obsahuje: kvetový med (97 %), mleté papričky habanero (3 %)
Minimálna trvanlivosť: 12 mesiacov od dátumu doručenia
Skladovanie: teplota do 25 °C, vlhkosť do 70 %, neodporúčame skladovať v chladničke
Dodatočné parametre
Kategória: | Ochutnajte ochutený med. Je to neuveriteľná dobrota |
---|---|
EAN: | Zvoľte variant |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Včelařství Domovina
Rodinná farma Aleny a Josefa Kölblových Včelařství Domovina pôsobí na Vysočine od roku 2016. Nebudeme vám ťahať medové motúzy popod nos, pretože:
🐝 včely sú pre nás na prvom mieste, takže žiadna chémia,
🍯 máme vlastné včelstvá, a to znamená poctivý domáci med,
🌺 vyrábame z kvalitných surovín, zloženie je skrátka 100% prírodné,
💚 v našej výrobe dodržiavame poctivé, jednoduché a tradičné postupy,
🧑🌾 zapájame aj zákazníkov, môžu napríklad vysiať lúku pre včely z našich semienok,
😋 výsledkom sú vynikajúce pochúťky z medu (medy kvetové i ochutené, orechy v mede atď.).
👍 Všetky dobrôtky, tipy, rady, inšpirácie, recepty a akcie nájdete na https://www.vcelarstvi-domovina.sk.